- Štítky blogu
Stylový čaj o páté
Pití čaje je tradice, která je zde od nepaměti. Nejprve se čaj podával pouze v kavárnách a byl velmi drahý. Později se začal prodávat sušený čaj, který si mohli ti majetnější koupit domů. Postupně se cena čaje snižovala a tento teplý nápoj se stal ještě oblíbenějším.
Zrod tradičního pití čaje sahá do posledních let 18. století. V Anglii té doby byla běžná pouze dvě pravidelná denní jídla, a to snídaně a večeře. Večeře byla servírována až v pozdních večerních hodinách, a tak byl mezi oběma jídly značný odstup. Za odpolední pití čaje vděčíme Vévodkyni z Bedfordu. Protože v odpoledních hodinách trpěla pocity hladu, rozhodla se zařadit do svého jídelníčku podvečerní svačinu, na níž dokonce zvala své přátele na pátou hodinu po poledni a tento zvyk se brzy ujal i u ostatních hospodyněk. Čaj se vařil v konvicích ze stříbra a byl naléván do nejlepšího čínského porcelánu. Kromě čaje se podávala lehká svačina, jako sendviče, toasty s ovocnými pomazánkami i drobné pečivo. Kromě pohoštění byly tyto dýchánky pořádány i za účelem konverzace.
Dnes čaj servírujeme v čajové konvici z keramiky nebo porcelánu a hosté si do něj podle své chuti přidávají cukr a v anglii také mléko. Hosté, kteří jsou usazeni do pohodlných křesel či lenošek, mohou ochutnat droboulinké sladké i slané čajové pečivo, lahodné kousky ovocných dortů či pečlivě připravené sendviče plné rozmanitých chutí. Vše je velmi elegantní, nenucená atmosféra svádí k příjemnému rozjímání o módě, umění a společenských událostech. Čaj nalévá hostitelka a hosté mohou vychutnat připravené pohoštění a příjemnou konverzaci. Dodržují tak rituály, které se od svého vzniku téměř nezměnily.